Fasola i jej odmiany

Fasola to warzywo strączkowe zawierające mnóstwo błonnika, co nie jest wskazane dla osób chorych na chorobę Crown i Leśniewskiego.

Fasola rośnie nisko lub wysoko, wyrasta na łodygach i pnie się, na łodygach pojawiają się liście, a potem kwiaty i strączki. Strączki fasoli zawierają jadalne, duże ziarna lub są spożywane w całości.

Fasola nie  jest spożywana na surowo, ale musi być ówczesnej przygotowana, oczyszczona, ugotowana i przyprawiona według uznania.

Wyróżnić można takie odmiany jak na przykład fasola pinto, fasola zielona, fasola czerwona, fasolka szparagowa, fasolka biała, fasolka czarna, fasolka mung itp.

Fasola to źródło niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych jak na przykład witaminy z grupy B, potas, fosforan, białko, już wcześniej wspomniany błonnik.

Fasolka pełni rolę dodatku do obiadu, do zup, sałatek, zamiast surówki itp.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że fasolka występuje w ponad 400 odmianach, jest też uprawiana w klimacie polskim. I warzywo to jest niezbędnym elementem posiłków oraz specjałów polskich.