Przepis na makaron z mięsem mielonym i sosem porowym

Bardzo łatwy i prosty przepis na obiad, który wystarczy dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (szynka/schab)
  • por (jeśli mniejszy to dwa)
  • 3 serki topione (można mieszać różne smaki w zależności od upodobań, jednak najbezpieczniejsze są śmietankowe)
  • pół kostki margaryny
  • makaron (obojętnie jaki rodzaj, ale najlepiej nadaje się makaron spaghetti)
  • cebula (wymieszanie rodzai cebuli podniesie smak np. cebula żółta i czerwona)
  • odrobina pieprzu i Vegety

Do garnka wrzucić mięso i pokrojoną w kostki połówkę margaryny. Zalać wodą do linii mięsa i postawić na palnik. Co jakiś czas mieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Po pół godziny dodać pokrojony por, cebulę i przyprawy. Można również dorzucić zgnieciony ząbek czosnku lub posiekaną świeżą pietruszkę, jeśli ktoś lubi. Wszystko gotować przez kolejne piętnaście- dwadzieścia minut, po czym po trochę dodawać serki topione. Mieszać, dopóki się nie rozpuszczą, tworząc ze wszystkich produktów jednolity sos.

Po ugotowaniu makarnonu przenieść jego porcję na talerz, zalać gotowym sosem porowym i dodatkowo ustroić plasterkiem sera żółtego, który się roztopi.

Smakuje mistrzowsko z ogórkami kiszonymi.
Smacznego