Coś dla małych i dużych łasuchów, czyli ciasteczka

Ciasteczka to idealna przekąska dla dużych i małych łasuchów. A te przygotowane w domu, zawsze mają niezapomniany smak. Każdy w domu chce mieć coś do pochrupania, a ciasteczka to zawsze dobry pomysł. Ich zrobienie nie wymaga dużego nakładu pracy. Ciasteczka z czekoladą i orzechami robi się szybko. Ich zaletą jest to, że są miękkie w środku. Jak je przyrządzić?

Domowe wypieki mają swój niepowtarzalny smak. Są zdecydowanie lepsze od tych kupionych w sklepie. Po pierwsze w ich przygotowanie wkładamy mnóstwo serca, a po drugie wiemy z jakich składników zostały przygotowane. Możemy zadbać o jakość używanych produktów. Każdy kto lubi słodycze, pokocha zwłaszcza te przygotowywane samodzielnie. Domowe ciasta mają w sobie pewien urok, poza tym sam rytuał robienia ciasta ma w sobie niezwykle inspirujące doznania, zwłaszcza jeśli dany przepis wykonujemy po raz pierwszy.

Ciasteczka z czekoladą i orzechami – sposób wykonania

Ciasteczka przygotowuje się szybko i w zasadzie tuż po upieczeniu są gotowe do zjedzenia. Należy je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 350 g maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – może to też być aromat migdałowy

Sposób wykonania

Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy powoli cukier i jajka, ubijamy za pomocą miksera, ustawionego na najwyższych obrotach. Do maślanej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie dodajemy czekoladę, orzechy, wanilię i mieszamy całość łyżką. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki układamy kopczyki, zachowując między ciastkami odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. W trakcie pieczenia ciacha się rozpłyną. Studzimy na drucianej siateczce.

Jak widać przepis na ciasteczka czekoladowe jest naprawdę prosty. Z ich wykonaniem, z powodzeniem poradzą sobie zarówno bardziej zaawansowani domowi cukiernicy, jak i ci stawiający pierwsze kroki w kuchni. Przygotowanie domowych ciastek to idealny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem. Podczas kuchennych prac, dziecko ma poczucie, że jest ważne, bo mama powierzyła mu ważne zadanie dosypywania mąki. Rodzinne pieczenie zbliża i buduje silne więzi na linii rodzic-dziecko. Budowanie wspomnień, do których nasze pociechy będą z chęcią wracały to najlepszy prezent, który możemy podarować dzieciom.