Burak to warzywo czerwonym kolorze, jego część dolna rośnie w ziemi a górna to liście, z których można zrobić botwinkę. Tu można by powiedzieć, że część górna i dolna buraka jest jadalna. I spożywają je ludzie oraz zwierzęta, jak króliki, chomiki itp.
W kuchni polskiej jest bardzo znane w zupach, jako ćwikła. Jednak w innych krajach czasem ciężko tę odmianę warzywa spotkać, zwłaszcza w chińskim sklepie.
Wyróżnić można takie odmiany buraków jak na przykład Cardeal F1, Kestrel F1, Red Hawk F1, Falcone F1, Golden Eye, BE 10911 F1 itp. Odmiany te są sadzone w danej porze roku, wprowadzane na rynek, mają różne kolory bulwy np. buraczkowy, pomarańczowy, biało czerwony itd.
Polska to klimat mieszany, dlatego należy dobrać takie odmiany do uprawy, by przetrwały w ziemi i urosły duże i piękne o wspaniałym smaku. Choć czasem mróz płata figle i można stracić plony.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że burak to słodkawe warzywo uprawiane w klimacie polskim i stosowane w podbojach kulinarnych, a zwłaszcza w drugim posiłku dnia.