Chlebek z własnego piekarnika – pychota!

Własnoręcznie przygotowany chleb jest czynnością, która kojarzy nam się bardziej z naszymi babciami, niż z czasami współczesnymi. Z tęsknoty za smakiem dzieciństwa wiele gospodyń decyduje się odświeżyć tę tajemną wiedzę i przygotowują pradawny chleb według tajemnej receptury. Mimo, że niektóre przepisy są owiane tajemnicą, rzeczą podstawową w przygotowaniu każdego chleba jest odpowiedni zakwas – to na nim buduje się resztę przepisu – tworząc pyszny i niespotykany nigdzie indziej chleb. Każdy, kto przygotowuje chleb wie, jak bardzo żmudną czynnością jest wyczekiwanie na gotowy chleb, jednak jest to gra warta świeczki. Czasem jednak zdarza się, że zakwas zasuszy się i potrzebujemy szybkiej porady jak ożywić zakwas.

Przygotowanie chleba zacznij od przygotowania zakwasu!

Chcąc przygotować domowy chleb warto zadbać o wysokiej jakości zakwas, który będzie składnikiem umacniającym cały wypiek. Starą zasadą jest, że pierwszy zakwas należy dostać od znajomej osoby i następnie przerabiać go i odkładać jego odrobinkę do następnych wypieków. Jeśli jednak nie ma osoby w naszym środowisku, która taki chleb przygotowuje należy skorzystać ze sprawdzonego przepisu.

Składnikami, które potrzebne są do przygotowania zakwasu są: mąka – najlepszą będzie mąka razowa typu 2000, woda oraz co najważniejsze – czas, ponieważ cała procedura trwa kilka dni, nawet do tygodnia. Pierwszy dzień zapoczątkowuje przygotowanie zakwasu, następne dni ten zakwas wzmacniają. Dnia 7 można przygotowywać z przygotowanego zakwasu nasz chleb.

Co w przypadku, gdy zakwas nam się zasuszy i potrzebujemy jego ożywienia?

W przypadku, gdy zapomnieliśmy o naszym zakwasie i wysuszył się on lub zmienił swoją konsystencję należy spróbować go ożywić. W tym celu należy wziąć wagowo tę samą ilość wody i zakwasu. Woda powinna być ciepła, aczkolwiek nie gorąca. Wymieszać powyższe składniki tak, by powstała papka i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce. Zakwas z pewnością zacznie pracować ponownie. Powtórzyć procedurę związaną z przygotowaniem nowego zakwasu i gotowe.