Tłuszcze

mogą stanowić do 30% pokrycia energetycznego. Istotne znaczenie ma rodzaj spożywanych tłuszczów. Powinny to być tłuszcze jednonie- nasycone (oliwa) i wielonienasycone pochodzenia roślinnego, a także tłuszcze występujące w rybach morskich, zwłaszcza w śledziach. Tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego powinny być w miarę możliwości eliminowane z diety. Do bogatotłuszczowych produktów zwierzęcych należą: mięsa i wędliny, skórka kurza, tłuste białe sery, sery żółte topione i fermentowane, masło, śmietana i czekolada. Pożądane jest również ograni czenie spożycia produktów bogatocholesterolowych (żółtka jaj, podroby, wątroba, pasztety). Do smażenia może być użyta oliwa z oliwek lub bezeru- kowy olej rzepakowy. Należy pamiętać o „ukrytym tłuszczu”, który sprawia, że dieta bogatobiałkowa zawiera zwiększone ilości tłuszczów; wśród produktów białkowych najmniej tłuszczu zawierają dorsze.