Alergia na mleko krowie to jedna z bardziej kłopotliwych alergii pokarmowych. Najczęściej dotyka ona niemowlęta oraz małe dzieci do trzeciego roku życia. Dzieje się tak z uwagi na niedojrzałość układu pokarmowego maluchów, spożywających jeden rodzaj pokarmu, czyli mleko. Takie połączenie sprzyja rozwojowi alergii.
Alergia na mleko krowie jest, więc odpowiedzią układu odpornościowego na białko zawarte w mleku. Objawy tej alergii nie ograniczają się tylko do układu pokarmowego, lecz często rozszerzają się do układu oddechowego oraz objawów skórnych. Pojawia się pokrzywka, świąd, uporczywy kaszel, katar, a nawet zapalenie gardła.
Mając podejrzenie odnośnie do istnienia alergii na białko zawarte w mleku, powinno się przeprowadzić testy skórne, oznaczenie przeciwciał w surowicy krwi lub testy prowokacji pokarmowej. Należy wdrożyć również dietę eliminacyjną, w której rezygnuje się z wszystkich produktów mlecznych na okres do sześciu tygodni. Mleko należy zastąpić substytutami roślinnymi, z soi lub ryżu. Dieta eliminująca mleko powinna być stosowana, co najmniej przez pół roku, a po jej zakończeniu powinno się przeprowadzać testy prowokacyjne. Gdy testy mają wynik ujemny, wówczas można stopniowo wprowadzać mleko do diety. Dieta przy alergii na mleko krowie powinna być bogata w wapń oraz witaminę D. Pocieszające jest, że część dzieci z alergią na mleko, z wiekiem z niej wyrasta.