Wykwintne roladki na wyjątkowy obiad

Przyjmowanie gości to dla wielu osób wspaniała okazja do spotkania, rozmowy, spędzenia wspólnie czasu. To także okoliczność sprzyjająca pokazaniu swoich umiejętności kulinarnych. Jaki pomysł na elegancki obiad może się sprawdzić, jeżeli chce się zachwycić smakiem? Można na przykład przygotować roladki w sosie grzybowym, które podbiją kubki smakowe gości.

Piękna prostota

Przygotowanie roladek to nie czynność, która mogłaby nastręczyć trudności, a mimo to tak podane mięso zawsze prezentuje się bardzo efektownie, zaś dodatek aromatycznego i pachnącego sosu sprawia, że aż żal jest takie danie próbować.

Poza pięknym wyglądem takie roladki to również bogactwo wnętrza. Nadzienie z boczku, ogórka i cebulki sprawia, że doznania smakowe są naprawdę wyjątkowe, a do takiego obiadu z chęcią się wraca.

Do przygotowanego sosu użyć można zarówno suszone, jak i świeże grzyby. Poniższy przepis prezentuje wersję z wykorzystaniem grzybów suszonych. Do zawinięcia roladek użyć można nici lub też wykałaczek.

Składniki na 8 roladek:

  • 80 dag schabu
  • 10-15g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • około 100g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • musztarda do natarcia mięsa (najlepiej ostra)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie

Grzyby pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki i zalać 0,5 l wrzątku. Odstawić na około 20 minut. W międzyczasie przygotować roladki. Schab umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy rozbić dosyć cienko tłuczkiem.

Mięso posolić z obu stron, od strony wewnętrznej posypać czarnym pieprzem i posmarować ostrą musztardą. Położyć cienki plaster boczku, po jednej stronie położyć 2-3 piórka cebuli i słupek ogórka kiszonego. Od tej strony zwinąć ciasno w roladkę i spiąć wykałaczką albo związać nitką.

Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na smalcu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondla (używam stalowej patelni). Pozostałą cebulę pokroić w małą kostkę a czosnek drobno posiekać. Na koniec zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę, po czym przełożyć do mięsa. Podsmażone roladki zalać wywarem grzybowym, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dodać jeszcze wody.

Roladki dusić pod przykryciem na do wolnym ogniu ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewać mięso wodą. Na koniec zaprawić sos mąką. Wpierw wyjąć wszystkie roladki. Mąkę rozrobić w ⅓ szklanki wody, aby nie było grudek, dodać łyżkę śmietany a następnie dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Zamieszać.

Rozrobioną mąkę ze śmietaną wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia mieszając. Sos grzybowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem roladki, podusić jeszcze kilka minut. Roladki w sosie grzybowym podawać z ziemniakami purée, kaszą, ryżem i ulubioną surówką np. buraczki na ciepło. Przed podaniem należy usunąć z roladek wykałaczki lub nitkę.