Białko

Jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i musi być spożywane w należnych ilościach, żeby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój fizyczny. Dietę ubogobiałkową (0,6 g/kg mc.) stosuje się w zaawansowanej nefropatii cukrzycowej, co prowadzić może do niedoborów wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza i wielu witamin.
Nadmiar białka w diecie dziecka chorego na cukrzycę zmienia w sposób istotny proporcje składników pokarmowych i dieta z bogatowęglowodanowej staje się niskowęglowodanowa i bogatotłuszczowa. Towarzyszy temu zwiększenie zapotrzebowania na insulinę. Najlepszym źródłem białka zwierzęcego jest mięso drobiu i ryb. Zaobserwowano, że dieta uwzględniająca ten rodzaj mięs przy pełnym pokryciu białkowym powoduje zmniejszenie filtracji kłębuszkowej (jak w diecie ubogobiałkowej). Cennym źródłem białka roślinnego są warzywa strączkowe.